woensdag 7 december 2011

Chile Bélgica 200 jaar vriendschap

Beste vrienden,

Na anderhalf jaar is het boek Chile België 200 jaar vriendschap uitgegeven en vorige maandag, 5 december, officieel gelanzeerd in het bijzijn van Prins Philippe van België.


Prins Philippe van België met Rafael Mellafe, auteur van het boek

Het boek is in 2 talen geschreven en in de eerste plaats praat het over de gelijkenis in de geschiedenis tussen beide landen.

Wie wist dat Chili en België 6 koningen in gemeen had?

Of wie kent het avontuur van Koning Leopold III op het eiland Juan Fernandez?

De families Heiremans, Cardoen, Verschae, Van Rysselberghe, de Smet en Van de Maele openden hun familiealbum en vertelden over de vele verhalen (en avonturen) van hun grootvader, vader en zelfs eigen ervaringen die de familie beleefde bij hun aankomst in dit nieuwe land, 15.000 km van hun geboorteland. De familie Verschae vertelde ons over de soep die moeder klaarmaakte met "patatjes" en melk, of de familie Van Rysselberghe over hun tante die net voor de 2de Wereldoorlog in Chili op bezoek was bij haar broer steeds met het idee om terug te keren dus geen moeite deed om spaans te spreken. Tot slot stierf ze in Chili vele jaren later zonder ook maar 1 woord spaans te spreken tot ergernis van de kleinkinderen van haar broer.

Natuurlijk komen ook een aantal jesuïten aan bod want ook zij hebben heel wat sporen achtergelaten in Chili. Wie heeft er nl. nog nooit gehoord over het museum Le Paige in het noorden of "un techo para Chile" waarvan de grondlegger Josse Van der Rest is.

Het was onmogelijk om iedereen aan het bod te laten komen. Heel wat families wouden ook hun inbreng brengen maar dat zal voor een volgend boek zijn.

Wie meer over dit boek wil weten kijkt best vlug eens naar de website www.belgicachile200years.cl en kan altijd bij ons terecht voor meer informatie.  (Vergeet geen prijsje te vragen als VIW lid)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten